ANNE NOWAK

ANNE NOWAK VENDER HJEM TIL SIN FØDEØ MED SOLOUDSTILLING “OF THE SOUL”

 

18. juni - 13. juli 2016

 

Fernisering under Folkemødet:

Lørdag 18. juni fra kl. 14

 

Udstillingen er åben ons-søn 11-17

Torsdage 11-21

 

 

Livet efter døden, fravær og nærvær er temaerne i den bornholmskfødte kunstner Anne Nowaks første soloudstilling, der viser de to omfangsrige værker ’Dead peoples dead flowers’ og ’Soul Maps’. Det er emner, der har optaget hende i mange år, og interessen blev forstærket, da hun mistede sin far.

 

”Man taler så sjældent om, hvad man tror på. Er der et liv efter døden? Sker der mere end blot det, at man dør og bliver lagt i graven? Siden jeg mistede min far, har jeg haft en følelse af, at han er der alligevel. At hans sjæl er nærværende. Måske er det bare noget, jeg forestiller mig og har et brændende ønske om – men det betyder ikke noget. Det afgørende er, at det er der,” fortæller Anne Nowak.

 

Udstillingen åbner 18. juni på R2 Galleri i Svaneke ganske tæt på Nexø, hvor Anne Nowak (f. 1976) er født og vokset op. Med en uddannelse som tekstildesigner og kunstner har hun arbejdet i mange genrer fra håndtrykte tekstiler til vægudsmykning og print.

Hendes kunstneriske karriere tog for alvor form, da hun i 2009 deltog på forårsudstillingen på Charlottenborg med skulpturen ’Kuglen’. Siden har hun blandt andet haft succes med en række værker, der fortolker universet og planeterne omkring os. I dag er hun bosat i København og har galleri og værksted på Frederiksberg Allé.

 

Værket ’Dead Peoples Dead Flowers’ har tidligere været udstillet på Spring Break Art show under kunstugen Armory Week i New York i 2015. Det består af en række blåtryk af tørrede blomster, som Anne Nowak har samlet i komposten på forskellige kirkegårde.

Blåtrykket er en meget tidlig fototeknik, der får et negativt billede til at træde frem ved hjælp af lyspåvirkning på papir bearbejdet med kemikalier. En på samme tid konkret og abstrakt belysning af fravær, der fletter sig ind i ønsket om at føre nyt liv i de dødes døde blomster. Værket er under konstant tilblivelse.

 

’Soul Maps’ er et nyt værk, som har været undervejs det seneste år. Igen er fraværet i fokus både tematisk og teknisk. Ved brug af en særlig tekstilteknik, der brænder silken væk fra velouren, laver Anne Nowak serigrafiske tryk i stoffet. Siden spænder hun det ud i runde rammer, der egentlig er beregnet til broderi og quilte. De mange rammer danner hver sit sjælekort, der svæver sammen i rummet som en enorm uro.

 

”Det er den helt rigtige måde at komme hjem på, og det gør mig glad helt ind i sjælen. En stor del af min inspiration kommer fra Bornholm, så jeg glæder mig utrolig meget til at komme tilbage og vise, hvad jeg lavet,” siger Anne Nowak.

 

R2 Galleri ligger i et gammelt pakhus i Svaneke og udmærker sig som galleri med et særligt lysindfald og atypiske, atmosfærefyldte rum. Galleriejer og billedkunstner, Stig Rex Thomsen, udstiller primært kunstnere med bornholmske rødder, og han glæder sig til at invitere Anne Nowak ind i rækken af kunstnere, der er formet af og former øens særlige stemning.

 

“Anne Nowak arbejder i spændingsfeltet mellem kunst og design og formår med sine personlige og overraskende teknikker at udfordre rummet i mere end én forstand. Hendes værker er kendetegnet ved en grafisk renhed og en poetisk fornemmelse af materialet. De åbner de store, filosofiske spørgsmål om liv og død og mennesket i forhold til universet,” siger Stig Rex Thomsen, der mener, at de fysiske rammer og værkerne kan noget særligt sammen.

“Når man som Anne Nowak er født og opvokset på Bornholm bliver man konfronteret med naturen og nattehimlen, som her fornemmes stærkere end mange andre steder. Anne Nowak har givetvis allerede som barn stillet sig selv nogle af de spørgsmål, der optræder i hendes univers i dag,” siger han.

 

 

Åbning udover åbningstider efter aftale.

 

Kontakt: Stig Rex Thomsen, srexth@gmail.com, +4527101190.

www.annenowak.org

Anne Nowak, annenowakmail@gmail.com +4523495851.